210-3317603

Μοναστήρια στην Ελλάδα - 15 Αιώνες Ιστορίας και Αρχιτεκτονικής

Διαθέσιμο σε 1-3 μέρες

19,00 €

Προσφορά: 17,10 € (-10%)

Σε μία Ελλάδα που φροντίσαμε σε λιγότερο από μισό αιώνα να αφανίσουμε το μεγαλύτερο μέρος της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης, τα μοναστήρια αποτελούν πιθανότατα τα μοναδικά έργα μεγάλης κλίμακας με απρόσκοπτη ζωντανή ιστορική συνέχεια που διασώθηκαν. Μακραίωνες παραδόσεις, τόσο στην τέχνη όσο και στην αρχιτεκτονική, κατάφεραν να φθάσουν ως τις μέρες μας αλώβητες μέσα από τα εννιαία αυτά αρχιτεκτονικά σύνολα, εμπλουτισμένες από εκείνη τη μοναδική δυναμική που έχει ένας ζωντανός οργανισμός. Δικαίως λοιπόν, ένας ικανός αριθμός μοναστηριακών συγκροτημάτων μπορούν να χαρακτηριστούν ως εξέχοντα αρχιτεκτονικά μνημεία. Δυστυχώς όμως, από την άλλη πλευρά καταστρέψαμε και πολλά από αυτά τα συγκροτήματα, αφού τα θάψαμε κάτω από σύγχρονα οικοδομικά υλικά και σύγχρονες πρακτικές με αποτέλεσμα να απωλέσουν την αυθεντική τους εμφάνιση, αλλά και μεγάλο μέρος από την πνευματικότητα με την οποία ήταν ενδεδυμένα.

Στις διακόσιες σελίδες του βιβλίου και μέσα από τις εκατόν είκοσι έγχρωμες φωτογραφίες επιχειρείται μία σύντομη παρουσίαση της μοναστηριακής εγκατάστασης, ιστορικά και αρχιτεκτονικά, καθώς και των σημαντικότερων στοιχείων αυτής, όπως οι ναοί, οι οχυρώσεις, οι τράπεζες και τα άλλα βοηθητικά κτίσματα. Παρουσιάζονται οι μοναδικές μοναστικές κοινότητες του Αγίου Όρους και των Μετεώρων, ενώ περιέχεται ένας γεωγραφικός οδηγός με τα σημαντικότερα μοναστήρια-μνημεία στον ελλαδικό χώρο που κατάφεραν να αποφύγουν τη μετάλλαξη και την αισθητική του οπλισμένου σκυροδέματος και του πεταχτού επιχρίσματος.

Περισσοτερες Οψεις

  • Μοναστήρια στην Ελλάδα - 15 Αιώνες Ιστορίας και Αρχιτεκτονικής
Σε μία Ελλάδα που φροντίσαμε σε λιγότερο από μισό αιώνα να αφανίσουμε το μεγαλύτερο μέρος της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης, τα μοναστήρια αποτελούν πιθανότατα τα μοναδικά έργα μεγάλης κλίμακας με απρόσκοπτη ζωντανή ιστορική συνέχεια που διασώθηκαν. Μακραίωνες παραδόσεις, τόσο στην τέχνη όσο και στην αρχιτεκτονική, κατάφεραν να φθάσουν ως τις μέρες μας αλώβητες μέσα από τα εννιαία αυτά αρχιτεκτονικά σύνολα, εμπλουτισμένες από εκείνη τη μοναδική δυναμική που έχει ένας ζωντανός οργανισμός. Δικαίως λοιπόν, ένας ικανός αριθμός μοναστηριακών συγκροτημάτων μπορούν να χαρακτηριστούν ως εξέχοντα αρχιτεκτονικά μνημεία. Δυστυχώς όμως, από την άλλη πλευρά καταστρέψαμε και πολλά από αυτά τα συγκροτήματα, αφού τα θάψαμε κάτω από σύγχρονα οικοδομικά υλικά και σύγχρονες πρακτικές με αποτέλεσμα να απωλέσουν την αυθεντική τους εμφάνιση, αλλά και μεγάλο μέρος από την πνευματικότητα με την οποία ήταν ενδεδυμένα. Στις διακόσιες σελίδες του βιβλίου και μέσα από τις εκατόν είκοσι έγχρωμες φωτογραφίες επιχειρείται μία σύντομη παρουσίαση της μοναστηριακής εγκατάστασης, ιστορικά και αρχιτεκτονικά, καθώς και των σημαντικότερων στοιχείων αυτής, όπως οι ναοί, οι οχυρώσεις, οι τράπεζες και τα άλλα βοηθητικά κτίσματα. Παρουσιάζονται οι μοναδικές μοναστικές κοινότητες του Αγίου Όρους και των Μετεώρων, ενώ περιέχεται ένας γεωγραφικός οδηγός με τα σημαντικότερα μοναστήρια-μνημεία στον ελλαδικό χώρο που κατάφεραν να αποφύγουν τη μετάλλαξη και την αισθητική του οπλισμένου σκυροδέματος και του πεταχτού επιχρίσματος.
ISBN 9789605710255
Τιμή 19,00 €
Συγγραφέας Μπάμπης Παυλόπουλος
Εκδότης ΕΚΔΟΣΕΙΣ «BOOKSTARS» - «ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ»
Αριθμός Σελίδων 200
χρονολογία έκδοσης 2014

Χρησιμοποιήστε κενά για να διαχωρίσετε ετικέτες, Χρησιμοποιήστε μονά εισαγωγικά (') για φράσεις.