210-3317603

Τέχνη και δημιουργικότητα

Διαθέσιμο σε 1-3 μέρες

20,00 €

Προσφορά: 18,00 € (-10%)

Το ανά χείρας βιβλίο φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο σημαντικά κείμενα θεωρίας της τέχνης με κύρια θεματική τη δημιουργικότητα στις εικαστικές τέχνες, ένα ζήτημα δύσκολο και πολλαπλώς ερμηνεύσιμο. Δεν πρόκειται για κάποια εξαντλητική συμπίληση όλων των σημαντικών κειμένων επί του θέματος, αλλά για μια ανθολόγηση με βάση τις εξής κατευθυντήριες γραμμές.

Πρώτον, παρουσιάζονται κείμενα θεωρητικών της τέχνης, φιλοσόφων και καλλιτεχνών. Δεύτερον, το χρονικό εύρος της συγγραφής των κειμένων εκτείνεται από την Αναγέννηση μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή από τη θεμελίωση της θεωρίας τέχνης στη νεώτερη εποχή μέχρι τη μοντερνικότητα, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες, όταν και ο χαρακτήρας της τέχνης και της θεωρίας θα μετασχηματιστεί ριζικά. Τρίτον, βασικός στόχος είναι να παρουσιαστούν κείμενα τα οποία θα ενδιαφέρουν όχι μόνο τους ιστορικούς και θεωρητικούς αλλά και τους καλλιτέχνες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περισσοτερες Οψεις

  • Τέχνη και δημιουργικότητα
Το ανά χείρας βιβλίο φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο σημαντικά κείμενα θεωρίας της τέχνης με κύρια θεματική τη δημιουργικότητα στις εικαστικές τέχνες, ένα ζήτημα δύσκολο και πολλαπλώς ερμηνεύσιμο. Δεν πρόκειται για κάποια εξαντλητική συμπίληση όλων των σημαντικών κειμένων επί του θέματος, αλλά για μια ανθολόγηση με βάση τις εξής κατευθυντήριες γραμμές. Πρώτον, παρουσιάζονται κείμενα θεωρητικών της τέχνης, φιλοσόφων και καλλιτεχνών. Δεύτερον, το χρονικό εύρος της συγγραφής των κειμένων εκτείνεται από την Αναγέννηση μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή από τη θεμελίωση της θεωρίας τέχνης στη νεώτερη εποχή μέχρι τη μοντερνικότητα, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες, όταν και ο χαρακτήρας της τέχνης και της θεωρίας θα μετασχηματιστεί ριζικά. Τρίτον, βασικός στόχος είναι να παρουσιαστούν κείμενα τα οποία θα ενδιαφέρουν όχι μόνο τους ιστορικούς και θεωρητικούς αλλά και τους καλλιτέχνες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) Περιεχόμενα - Κωνσταντίνος Βασιλείου Εισαγωγή - Leon Battista Alberti Ο ζωγράφος (ca. 1435. De Pictura, III) - Albrecht Durer Μεγάλη αισθητική παρέκβαση (1528) Salus 1512 - Giovan Pietro Bellori Η Ιδέα του ζωγράφου, του γλύπτη και του αρχιτέκτονα, ανώτερη της φύσης, επιλεγμένη από τις φυσικές ομορφιές (1672) - Nicolas Poussin Παρατηρήσεις για τη ζωγραφική (1672) - Roger de Piles Για το αληθινό στη ζωγραφική (1708) - Jonathan Richardson Για το Υψηλό (1725) - Johann Joachim Winckelmann Σκέψεις για τη μίμηση των ελληνικών έργων τέχνης στη ζωγραφική και στη γλυπτική (1755, απόσπασμα) - Denis Diderot Σκόρπιες σκέψεις για τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και την ποίηση (1777, επιλογή) - Immanuel Kant Κριτική της κριτικής δύναμης, §§ 43-49, 52 (1790) - Johann Wolfgang von Goethe Περί αλήθειας και αληθοφάνειας των έργων τέχνης (1798) - William Blake Σημειώσεις στις Διαλέξεις του Σερ Τζόσουα Ρέυνολντς (ca. 1799-1808, επιλογή) - Henry Fuseli Για την παρούσα κατάσταση της τέχνης και των λόγων που καθορίζουν την πρόοδό της (1825) - Arthur Schopenhauer Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση, § 36 (1819, 2η έκδ. 1844) - Richard Wagner Το έργο τέχνης του μέλλοντος (1849, απόσπασμα) - John Ruskin Η φύση του Γοτθικού (1853, απόσπασμα) - Pierre-Joseph Proudhon Περί της αρχής και του κοινωνικού προορισμού της τέχνης, Κεφάλαιο XI (1865) - Eugene Delacroix Ρεαλισμός και Ιδεαλισμός (x.x.) - Charles Baudelaire Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής (1863, απόσπασμα) - Oscar Wilde Η ψυχή του ανθρώπου στον σοσιαλισμό (1891, απόσπασμα) - Alois Riegl Η διάθεση ως περιεχόμενο της μοντέρνας τέχνης (1899)
ISBN 9789603482543
Τιμή 20,00 €
Συγγραφέας Κωνσταντίνος Βασιλείου
Εκδότης Πλέθρον
Αριθμός Σελίδων 276
χρονολογία έκδοσης 2014

Χρησιμοποιήστε κενά για να διαχωρίσετε ετικέτες, Χρησιμοποιήστε μονά εισαγωγικά (') για φράσεις.